Una bona acollida digital dels estudiants de nova incorporació en un centre i de les seves famílies és un aspecte que pot afavorir l’equitat i la inclusió. La incorporació d’estudiants procedents de la matrícula viva ha de tenir-se especialment en compte. D’altra banda, l’acollida digital del nou professorat, al principi i a mitja curs, és un element clau per a la seva incorporació al centre.
La incorporació de nou alumnat, famílies i docents al llarg del curs acadèmic és un fet habitual al nostre centre. L’acollida de nous membres de la comunitat educativa requereix atenció; és molt important donar a conèixer el funcionament del centre i fer-los partícips.
A Centre Villar tenim dos perfils d’estudiants ben diferenciats: alumnat de cicles formatius de grau mitjà i alumnat de cicles formatius de grau superior; tots dos perfils configuren el nostre centre com un centre versàtil i heterogeni.
Entre els protocols que ha de recollir l’apartat de Cultura digital d’un centre en el marc de l’Estratègia Digital de Centre (EDC), trobem el Pla d’acollida digital del professorat, alumnat i famílies de nova incorporació al Centre. Comptar amb un protocol ens pot aportar eficiència. L’elaboració d’aquests protocols és una de les funcions de la Comissió d’estratègia digital, així com l’avaluació del seu compliment. Aquest apartat també ha de recollir aspectes tan importants com la comunicació digital al centre i tota la referència a les NOFC relativa a l’EDC.
El centre utilitza diversos canals de comunicació. Distingirem entre canals de comunicació interns (serveis digitals) i externs (web i xarxes socials).
La pàgina web del centre (www.centrevillar.com) és el canal més oficial per presentar qualsevol notícia que pugui ser d’interès per a la comunitat educativa. Un docent de l’equip directiu del centre és l’encarregat d’actualitzar i publicar el seu contingut. Constà de diverses seccions entre les quals destaquem:
Part informativa::
Part interactiva:
És l’aplicació per a la gestió acadèmica del centre i tenen accés les famílies, l’alumnat i el professorat del centre. Amb ClickEdu, els docents porten la gestió dels mòduls, la comunicació amb les famílies, la comunicació amb l’alumnat, faltes d’assistència de l’alumnat, calendari de tasques i gestió de les avaluacions.
És l’EVA utilitzat per tot el professorat per a la gestió dels diferents cursos dels cicles formatius que impartim. Cada professor/a és l’editor del seu curs i és l’encarregat de la publicació de les activitats de cadascuna de les unitats formatives dels cicles.
El centre compta amb un domini propi (@centrevillar.com) i tant el professorat com l’alumnat disposen d’una adreça de correu electrònic interna per comunicar-se amb la resta de la comunitat educativa.
La incorporació de nou alumnat, famílies i docents al llarg del curs acadèmic és un fet habitual en el nostre centre. L’acollida de nous membres de la comunitat educativa requereix atenció; és molt important donar a conèixer el funcionament del centre i fer-los partícips.
L’arribada d’un nou docent requereix una acollida general que es recomana tenir protocol·litzada. Dins d’aquesta acollida general es troba l’acollida digital, tant per al professorat de nova incorporació al setembre com per al que s’incorpora durant el curs. En arribar un docent de nova incorporació al centre, cal dur a terme les següents accions:
En el moment en què un docent causa baixa al centre, es dona de baixa com a usuari de ClickEdu i del correu intern del centre.
L’arribada d’alumnat nou al centre requereix una acollida general que es recomana tenir protocol·litzada. Dins d’aquesta acollida general es troba l’acollida digital, tant per a l’alumnat de nova incorporació al setembre com per al que es va incorporant durant el curs. En arribar un alumne o una alumna de nova incorporació al centre, cal dur a terme les següents accions:
En el moment en què un alumne causa baixa al centre, es dóna de baixa com a usuari de ClickEdu, de Moodle i del correu intern del centre.
Quan una família s’incorpora a un centre, se li han de proporcionar una sèrie de dades i informacions per poder integrar-se al centre i poder fer el seguiment de l’aprenentatge del seu fill o filla, ja sigui una incorporació ordinària al principi del curs o famílies que s’incorporen durant el curs.
Per tant, el pla d’acollida digital de les famílies recull els següents aspectes:
Extracte de les NOFC publicades a la web del centre (accés al document íntegre)
“…Quan els alumnes han de canviar d’aula, han de deixar el material utilitzat net i recollit, els equips segons les instruccions d’ús. Els alumnes són responsables de mantenir l’ordre i la neteja de l’aula, estudi o taller del centre que hagin utilitzat. Cap alumne/a abandonarà el lloc fins que tot estigui en condicions.
Els dispositius de telefonia mòbil i altres dispositius de comunicació portàtils hauran d’estar desactivats durant el període lectiu per evitar interrupcions de les activitats lectives.
Durant el període lectiu, incloent les activitats d’avaluació, està contraindicat utilitzar dispositius de telefonia mòbil i les prestacions associades a aquests (calculadora, fotografia, enregistrament de so o imatge, comunicació en xarxes socials, correu electrònic, navegació per internet, etc.) sense autorització expressa del professorat.
L’ús d’ordinadors portàtils a l’aula haurà de ser autoritzat pel professorat i, si s’escau, el seu ús es limitarà al desenvolupament de les activitats d’ensenyament i aprenentatge establertes pel centre.
L’ús dels equips informàtics establerts a les aules i a les aules d’informàtica per part de l’alumnat es limitarà a les activitats associades a les que es desenvolupen al centre.
Els alumnes han de respectar i procurar mantenir en bon estat tot el material que pertany al centre, tant aquell d’ús individual o col·lectiu (material del taller, llibres, ordinadors, retroprojectors, etc.) com les instal·lacions o dependències del centre (lavabos, vidres, cortines, cadires, taules, etc.). Els alumnes que intencionadament o negligentment causin danys a les instal·lacions o al seu material o ho sustragin estan obligats a reparar el dany o restituir el que hagin sustraient.
En tot cas, la responsabilitat civil correspon als pares o representants legals. Aquesta reparació del dany consistirà a realitzar tasques educatives, en horari no lectiu, i/o cobrir les despeses ocasionades pels danys causats al material del centre o bé a altres membres de la comunitat educativa. En cas de no conèixer al responsable, les despeses correran a càrrec de la classe o grup d’alumnes més propers al fet…”
“…La comunitat educativa del centre considera la mediació com a instrument educatiu per a la prevenció i resolució de conflictes, per al foment de la convivència, en enfortir i reparar les relacions personals i que fomenta la cultura del diàleg i el consens. La participació en el procés de mediació és voluntària i no eximeix necessàriament de l’aplicació de les sancions que es preveuen en aquestes normes. Facilita la reparació i la reconciliació a través d’un diàleg que es basa en l’acceptació de l’altre i el respecte. Les parts implicades en el procés de mediació són les que tenen capacitat de prendre decisions i d’arribar a acords…”
“…En aplicació de l’article 37.1 i 2 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació, es consideren faltes greument perjudicials per a la convivència al centre educatiu les conductes següents:
També tindrà consideració de faltes greument perjudicials per a la convivència l’ús dels tallers, estudis i aules tècniques i la manipulació sense l’autorització i la presència o autorització d’un professor de materials, instruments i/o equips…”
“…En aplicació de l’article Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, d’educació, les sancions que es poden imposar per la comissió d’alguna de les faltes tipificades en aquesta secció són la suspensió del dret de participar en activitats extraescolars o complementàries o la suspensió del dret d’assistir al centre o a determinades classes, en ambdós supòsits per un període màxim de tres mesos o pel temps que resti fins a la finalització del curs acadèmic, si són menys de tres mesos, o bé la inhabilitació definitiva per cursar estudis al centre…”
Des de 1979, el Centre Villar participa activament en la formació de professionals proporcionant una metodologia d’aprenentatge.
Matins (de dilluns a divendres)
09:00 a 14:30 hores
Tardes (de dilluns a dijous)
16:30 a 19:00 hores
Centre Villar 2024 – Tots els Drets Reservats
Entenem que utilitzem tecnologies com les cookies per emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. Ho fem per millorar l'experiència de navegació i per mostrar anuncis (no) personalitzats. El consentiment a aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o els identificadors únics en aquest lloc. No donar el consentiment o retirar-ho pot afectar negativament a certes característiques i funcions.